Warme oproep

Eicellen gezocht voor wetenschappelijk onderzoek

Ben je een gezonde vrouw tussen 18 en 37 jaar?
Dan kan jij ons helpen.

De rijping van eicellen in het laboratorium (IVM)
een veelbelovende techniek voor jonge vrouwen met kanker


In-vitromaturatie (IVM) staat voor het laten uitrijpen van onrijpe eicellen in het laboratorium. De eicellen kunnen afkomstig zijn uit eierstokweefsel of verzameld worden via een eicelpick-up.
IVM – in combinatie met de vriesbewaring van eicellen of eierstokweefsel – kan voor jonge vrouwen met kanker soms de enige kans zijn om na de kankerbehandeling een eigen kind te kunnen krijgen.
Zie hieronder, "vruchtbaarheidsbewaring bij kanker".


IVM is een innovatieve techniek, die nog veel onderzoek vergt.
In UZ Brussel leggen het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) en het laboratorium voor Folliculaire Biologie er zich op toe om de IVM-techniek te optimaliseren.
We willen de doeltreffendheid en de veiligheid verbeteren van de in-vitro kweekmethodes voor eicellen en van de vriesbewaring ervan.
Voor het onderzoek maken we gebruik van eicellen van vrijwillige donoren.

De resultaten van het project zijn veelbelovend (zie ook hierna, "de resultaten van IVM"), maar we hebben nood aan voldoende vrijwillige eiceldonoren. Alleen zo kunnen we de IVM-techniek verder verbeteren en toekomstperspectief bieden aan jonge kankerpatiënten.

Vandaar onze vraag aan jou. Wil jij ons helpen?
Contacteer de studieverpleegkundige via studieverpleegkundigen_crg@uzbrussel.be of op +32 (0)2 477 66 48.

Stel: er wordt kanker bij je vastgesteld en volgende week start je behandeling met chemotherapie en/of radiotherapie. Dankzij de efficiëntie van de huidige kankerbehandelingen is de kans op genezing sterk verbeterd. Daartegenover staat dat de toxische effecten van chemotherapie en radiotherapie een belangrijke impact hebben op de vruchtbaarheid. Ex-kankerpatiënten hebben dertig tot vijftig procent minder kans op het krijgen van kinderen. En dat heeft dan weer grote gevolgen voor hun levenskwaliteit.

De enige manier bij vrouwen om het risico op onvruchtbaarheid na kanker te verminderen, is het invriezen van eierstokweefsel en/of eicellen voor de start van de kankerbehandeling.
Vaak is er echter te weinig tijd om rijpe eicellen in te banken. Dat is waar in-vitromaturatie van eicellen een oplossing kan bieden: met deze techniek worden onrijpe eicellen geoogst uit de eierstokken en vervolgens in het laboratorium uitgerijpt en ingevroren.

Ter informatie: deze nieuwe tak in de geneeskunde – die oncologie en vruchtbaarheid met elkaar verbindt – noemen we oncofertiliteit.