Met uw toestemming

De Belgische wetgever heeft in 2008 de voorwaarden vastgelegd voor het verkrijgen van (overtollig) menselijk lichaamsmateriaal en het gebruik daarvan voor geneeskundige toepassingen of voor wetenschappelijk onderzoek. De belangrijkste is dat wij – de onderzoekers – voor het gebruik van uw lichaamsmateriaal in wetenschappelijk onderzoek uw toestemming nodig hebben. Bij minderjarige kinderen hebben we de toestemming van de ouders nodig.

In het contract dat u als patiënt Oncofertiliteit met UZ Brussel afsluit, vragen we daarom uw toestemming om een deel (maximum tien procent) van het afgenomen weefsel te gebruiken voor onderzoek. Dat heeft mogelijk geen direct nut voor u (of voor uw zoon/dochter), maar het kan mogelijk bijdragen tot de ontwikkeling van therapieën die de vruchtbaarheid ten goede komen.

U beslist vrij en zonder dwang: of u toestemt of niet, heeft geen enkele invloed op uw behandeling. U kan uw beslissing trouwens herzien – of uw kind kan dat doen zodra het meerderjarig is – tot op het ogenblik dat het wetenschappelijk onderzoek gestart is.


Eicellen gezocht
voor wetenschappelijk onderzoek

Ben je een gezonde vrouw tussen 18 en 37 jaar?
Dan kan jij ons misschien helpen.