Wetenschappelijk onderzoek met ovariumweefsel

Onrijpe eicellen die we uit het eierstokweefsel halen, moeten we in vitro verder kweken. Daarvoor proberen we in het laboratorium de volledige groei na te bootsen van de primordiale follikels tot en met de ovulatie.
In experimenten met muizen zijn onderzoekers van UZ Brussel erin geslaagd om rijpe eicellen te verkrijgen uit in-vitrokweek en om die in vitro te bevruchten. De terugplaatsing van de zo ontstane embryo’s in acceptormuizen hebben tot de geboorte van gezonde jongen geleid. Om een gelijkaardige techniek te kunnen ontwikkelen voor de mens, doen we in de laboratoria van UZ Brussel aan experimenteel onderzoek met menselijk weefsel. Er is evenwel nog een lange weg af te leggen.
Hetzelfde geldt voor het onderzoek naar het (terug)transplanteren van gedooid ovarieel weefsel. Tot nog toe kunnen we het succes van die ingreep helaas niet garanderen.
Wel is het zo dat er al meer dan dertig kinderen geboren zijn na transplantatie van gedooid ovarieel weefsel.
Als je als vrouw of meisje voor een kankerbehandeling staat die je vruchtbaarheid teniet kan doen, is het laten inbanken van stukjes ovarium soms de enige optie om je toekomstige kans op een kind te proberen veilig te stellen.

Meer weten over het onderzoek naar follikelbiologie? Klik op FOBI (Engelstalig).


Eicellen gezocht
voor wetenschappelijk onderzoek

Ben je een gezonde vrouw tussen 18 en 37 jaar?
Dan kan jij ons misschien helpen.